Dacă sunteți pasionați de grafica digitală, vă sfătuiesc să citiți acest articol cu cea mai mare atenție. Mi-am propus să vă aduc cele mai bune informații din domeniu și, cu siguranță, veți descoperi o mulțime de răspunsuri relevante pentru întrebările pe care vi le-ați pus în legătură cu acest subiect.
După cum spuneam, voi încerca să vă aduc cele mai bune informații și datorită acestui fapt mă voi referi în continuare doar la programele de grafică pe care eu cel puțin, după o experiență destul de îndelungată în domeniu, le consider ca fiind cele mai bune.
1.Adobe Photoshop
Acest program face parte din suita Adobe Creative Cloud și după cum probabil ați ghicit deja poate fi descărcat contra cost (24 euro/lună) din Cloud-ul celor de la Adobe. Programul lucrează cu imagini de tip raster(bitmap). Acest tip de imagini sunt de obicei create cu ajutorul aparatelor de fotografiat digitale sau prin scanare a unor imagini pe calculator.Imaginile raster sunt compuse dintr-o multitudine de pixeli alăturați. Rezolutia unei imagini raster sau a unei imagini scanate se exprima in termeni de puncte pe inch sau dpi. Ce poate să facă Photoshop cu acest tip de imagini? Aproape tot ceea ce vă puteți închipui: să modifice/corecteze tonul culorilor; să facă tăieturi de tot felul; să suprapună imagini pe mai multe niveluri; să facă imaginile transparente, să aplice tot felul de filtre; să creeze animații etc. Sau, poate să creeze o imagine de la zero, dacă aveți abilitățile grafice necesare (desen, pictură) și îl ajutați și dumneavoastră un pic.

Dacă ar fi să dăm un rating acestui program exclusiv pentru partea de desen și pictură, aș zice că merită un 4,5 din 5 puncte posibile. Photoshop pierde jumătate de punct pentru lipsa unui stabilizator de trasare al liniilor (dar care poate fi achiziționat separat și se numește Lazy Nezumi) și pentru biblioteca, cam sărăcăcioasă, de texturi. Deasemenea, prețul programului, este cam piperat și dacă vă hotărâți să îl folosiți, cei de la Adobe vor avea tot timpul ”o mână introdusă în buzunarul vostru”.
2.Adobe Illustrator
La fel ca și Photoshop, acest program face parte din suita Adobe Creative Cloud și are același preț lumar pentru abonament. Spre deosebire de Photoshop, care lucrează cu grafică de tip raster, acest program folosește vectori pentru a trasa forme și imagini. Imaginile obținute cu ajutorul vectorilor, spre deosebire de cele de tip raster, sunt scalabile la infint (adică își păstrează fluiditatea indiferent de dimensiunea la care este mărită imaginea). Vectorii cu ajutorul cărora se trasează grafica din program sunt obținuți cu ajutorul formulelor matematice. Grafica vectorială are marginile perfect conturate si se pretează în general la ilustrații nu foarte pretențioase. Folosirea Adobe Illustrator este foarte indicată în cazul în care se dorește crearea: logo-urilor, cărților de vizită, design-ului pentru pagini web, antetelor pentru documente, ilustrațiilor pentru ambalaje, interfețelor pentru clipuri video, ilustrațiilor pentru coperți de carte/reviste etc.

De notat este faptul că programele de la Adobe colaborează foarte bine între ele și își completează reciproc punctele mai slabe. Dacă ar fi să dau un rating acestui program strict pentru capabilitățile sale vectoriale, cred că ar fi undeva la 4,7 din 5 puncte posibile.
3.CorelDRAW Graphics Suite
Este comparabilă din toate punctele de vedere cu pachetul Adobe Illustrator + Photoshop + Adobe InDesign, totul la un preț de 30 de euro/lunar. Rating 4,6 din 5 puncte posibile. Un mic minus pentru interfața neprietenoasă.

4.Corel Painter
Exclusiv pentru pictură digitală. Extrem de versatil și de profesional. Rating 4,8 din 5 puncte posibile. Pierde ceva rating din cauza prețului 18 euro/lună.

5.Clip Studio Paint
Varianta japoneză a Photoshop+Illustrator de la Adobe. Lucrează cu grafică raster și cu vectori. Se axează asemeni Corel Painter mai mult pe partea de pictură digitală. Ca și plusuri putem menționa încorporarea unui stabilizator pentru trasarea liniilor (esențial pentru o grafică de calitate), manechine digitale 3D editabile și o bibliotecă utilitară de invidiat. Partea ceva mai slabă a acestui program se referă la posibilitățile de ajustare a culorilor, însă aceasta pălește crunt atunci când punem în balanță plusurile pe care le aduce acest soft. La un preț de 42 de euro pentru un program full cred că este cea mai bună alegere de pe piață. Rating 5 din 5 puncte posibile.

6.Krita
La final vom vorbi despre Krita, un program open-source, gratuit, comparabil cu variantele comerciale pe care dorește să le concureze. Krita încearcă de fapt să copie marea majoritate a utilităților disponibile în programele comerciale. Deoarece este open-source, abordarea în ceea ce privește dezvoltarea acestui proiect este cam haotică (gen comunism vs capitalism), dar rezultatul este unul mulțumitor, mai ales că este ”moca”, are un stabilizator grafic (cam lag-uit) și asemeni Clip Studio Paint folosește atât grafica raster caât și grafică vectorială. Rating 4,2 din 5 puncte posibile.

Concluzie finală: Dacă aveți talent la desen, ”ochi bun” pentru culori, o mână fermă și cunoașteți bazele unui program de grafică digitală, puteți crea imagini de calitate indiferent de greutățile pe care le întâmpinați în unele programe.
Autor and web editor: Cojocaru Daniel